فهرست مطالب

طب انتظامی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، بهار 1400)

نشریه طب انتظامی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا خواجه امیری، علی نجفی سمنانی* صفحات 71-82
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عوامل موثر بر انتقال آموزش در دوره تخصصی کوتاه مدت بازآموزی خودامدادی و دگرامدادی در نیروی انتظامی و تحلیل آن بر اساس مدل انتقال آموزش هالتون انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر در دو فاز کمی و کیفی انجام شد. برای بخش کمی، با در نظر گرفتن جامعه آماری، تعداد 384 نفر از افسران به طور تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه 51 سوالی انتقال آموزش هالتون جمع آوری شد. قسمت کیفی با روش پدیدارشناسی برای مصاحبه های نیمه ساختاریافته که از 11 نفر از مسیولان و صاحب نظران آموزش دوره های امدادی در ناجا که تا اشباع داده ها انتخاب شدند، انجام شد. تحلیل کمی از طریق نرم افزار SPSS-18 و تحلیل داده های کیفی به شیوه تحلیل محتوای کیفی و تفسیری بر اساس مدل هایدگر انجام گرفت.

    یافته ها

    درمجموع 100 بیمار با میانگین سنی 7/16±1/43 سال در مطالعه شرکت کردند که 51 درصد مرد بودند. نگرش بیماران با دستورالعمل موردنظر در بخش کمی تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش، نتایج نشان داد که عوامل سازمانی (42/0±80/2) و پس از آن عوامل آموزشی (76/0±76/2) و عوامل فردی (5/0±42/2) به ترتیب در انتقال آموزش تاثیر داشت. در تحلیل داده های کیفی سه محور اصلی شامل موارد مرتبط با مدیریت، تصمیم گیری ها و برنامه ریزی، موارد مرتبط با فراگیران و پرسنل سازمان و موارد مرتبط با سیستم آموزشی در حال اجرا و مدرسین شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاضر به نظر می رسد، عوامل سه گانه مرتبط با آموزش امداد شامل مدیریت و برنامه ریزی ها و فراگیران و مدرسان بطور مکمل می تواند اثربخشی آموزشی را تضمین نماید، لذا لازم است در طراحی و اجرای برنامه های آموزشی این عوامل مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی آموزش، انتقال آموزش، امداد، پلیس
  • اعظم ساعی*، علی رحمانی، عباس عبادی صفحات 83-90
    اهداف

    از سه عامل موثر انسان، جاده و وسیله نقلیه در بروز حوادث ترافیکی، عوامل انسانی بیشترین سهم را در بروز حوادث ترافیکی دارد. سلامت پزشکی رانندگان یکی از ابعاد عوامل انسانی محسوب می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی سلامت رانندگان و تعیین عوامل پیش بینی کننده بروز حوادث ترافیکی در رانندگان متخلف بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در تهران در طی سال های 1394 تا 1396 انجام شد. 360 نفر از میان رانندگان متخلفی که ماشین آنها توسط پلیس توقیف شده بود، به طور در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های جمعیت شناختی و پرسشنامه غربالگری سلامت رانندگان استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS ویرایش 23 انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، 328 نفر مرد (1/91%) و 32 نفر زن (9/8%) از رانندگان متخلف ارزیابی شدند. سلامت رانندگان با متغیرهای جمعیت شناختی ارتباط معنیداری داشت (p<0.01). از بین متغیرهای جمعیت شناختی، سطح تحصیلات، داشتن تجربه رانندگی، نوع شغل، سطح درآمد، نوع ماشین و سابقه تصادفات در سه سال گذشته و حداکثر سرعت درون شهری ارتباط معنی داری با سلامت رانندگان داشت(p<0.01). بر اساس نتیجه آنالیز رگرسیون، وضعیت سلامت رانندگان متخلف یک فاکتور تاثیرگذار در بروز حوادث ترافیکی محسوب شد (p<0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به رابطه معنی دار و مستقیم بین سلامت رانندگان و بروز حوادث ترافیکی، میتوان با ارتقای سلامت رانندگان از وقوع بخشی از تصادفات جاده ای جلوگیری کرد. با در نظر گرفتن اهمیت و حساسیت رانندگی در رخداد تصادفات جاده ای، انجام ارزیابی های جسمی جامع تری در بین رانندگان قبل از دریافت گواهینامه و بعد از آن به صورت دوره ای ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تصادفات رانندگی، رانندگی، حوادث ترافیکی
  • مهدی زارعی*، محمدسعید زارع زر دینی، زهره پناهی، زینب برجیان بروجنی، سورنا درویش، سید سعید اسدی، زهرا محمدی، مریم سهرابی، زینب تابانژاد، مرتضی مصری صفحات 91-98
    اهداف

    ویتامین D یک هورمون استروییدی محلول در چربی بوده که با کمک به جذب کلسیم و فسفر سبب حفظ سلامت استخوان ها در بدن می شود. این پژوهش باهدف تعیین سطح سرمی ویتامین D در مشاغل پلیس است تا با بررسی نتایج، در مورد بهداشت کارکنان و کارایی و اثربخشی برنامه های کنترل و پیشگیری سازمانی تصمیم گیری لازم انجام شود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-مقطعی به مدت 12 ماه از ابتدای سال 1399 در شهر تهران در جمعیت مشاغل پلیسی مراجعه کننده به مراکز درمانی پلیس انجام شد. از مراجعین با رعایت مسایل اخلاقی و علمی، نمونه خون اخذ و سطح سرمی ویتامین D با استفاده از کیت های ایمنولوژیک به روش الایزا(ELISA)  اندازه گیری گردید. مقادیر کمتر از ng/ml 10 کمبود شدید، 30-11 ناکافی و بیشتر از 30 کافی در نظر گرفته شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل گردیدند.

    یافته ها

    از کل 442 نفر مراجعین، 80%  دارای کمبود شدید یا میزان ناکافی ویتامینD بودند(9/18% کمبود شدید و 1/61% میزان ناکافی) و تنها 20% دارای سطح کافی ویتامین بودند. بیشترین کمبود مربوط به گروه سنی 21-30 سال بود و بین گروه های سنی اختلاف معناداری مشاهده شد(P=0.001). در مقایسه نوع شغل، بیشترین فراوانی کمبود شدید و میزان ناکافی ویتامین در مشاغل اداری و کمترین آن در مشاغل عملیاتی بود و اختلاف معناداری مشاهده گردید(P=0.02).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی است که شیوع کمبود ویتامین D در بین کارکنان پلیس در شهر تهران بالا است(80%) که نیازمند برنامه ریزی بهتر و اتخاذ تصمیمات مناسب و اثربخش از سوی مدیران بهداشتی سازمان جهت ارتقاء سلامت کارکنان است.

    کلیدواژگان: ویتامین D، پلیس، بیماری اسکلتی، کلسیم، کمبود
  • فائزه شکری، شیرین جلیلی، فرشته رحمتی* صفحات 99-106
    اهداف

    وزیکول های خارج سلولی، تقریبا توسط تمامی سلول های بدن ترشح می شوند و حاوی بیومارکرهای ارزشمندی هستند که می توان از آن در جهت تشخیص زودهنگام انواع بیماری ها بخصوص در حوزه سرطان بهره برد. نیاز به یک متد تشخیصی سریع و کارآمد با قابلیت کمیت سنجی EVs جداسازی شده که در عین حال قابل اجرا در شرایط کمبود تجهیزات آزمایشگاهی و غیرتهاجمی باشد، می تواند از جمله ضروریات در جهت پیشبرد مطالعات تشخیصی مبتنی بر EVs باشد. هدف از تحقیق حاضر اریه روش نسبتا سریع و کارامد به منظور جداسازی EVs از خون به عنوان یک مایع بیولوژیک مهم در انسان است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی با تلفیق دو روش کروماتوگرافی مبتنی براندازه و سانتریفیوژ دور بالا،  EVsدر طی یک ساعت با موفقیت از پلاسما انسان جداسازی شدند. جهت تایید فرایند جداسازی مطابق با معیارهای مایسیو، سه پروتئین غشایی تتراسپینن CD63، CD81،CD9  و یک پروتئین لومنال TG101 به عنوان شاخص های پروتئینی مثبت و پروتئین کانکسین به عنوان مارکر منفی به کمک وسترن بلات مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    حضور حداکثری مارکرهای مثبت و عدم حضور مارکر منفی در فرکشن های 7 الی 9 تایید شد. علاوه بر این، توزیع اندازه آنها به کمک تکنیک DLS با میانگین قطر در محدوده 100 نانومتر صورت گرفت. کمیت سنجی مقدار محتوای پروتئینی EVs نیز با سنجش BCA انجام شد.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر مبین آن است که تلفیق روش های سانتریفیوژ دور بالا و کروماتوگرافی مبتنی بر اندازه به منظور جداسازی EVs از پلاسمای خون افراد بسیار کارامد است.

    کلیدواژگان: وزیکولهای خارج سلولی، جداسازی، نشانگر، کروماتوگرافی مبتنی براندازه، پراکندگی نور پویا
  • سید حامد سجادپور، لیلا حیدری نسب*، محمدرضا شعیری، محمد غلامی فشارکی صفحات 107-114
    اهداف

    خودکشی یکی از دلایل اصلی مرگ و میر زودرس در جهان است، بنابراین شناسایی عوامل پیش بینی کننده خودکشی اهمیت بسیاری دارد. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی افکار خودکشی بر اساس مولفه های دشواری در تنظیم هیجان در بیماران انگاره پرداز خودکشی است.

    مواد و روش ها

    تعداد 141 نفر از بیماران با افکار خودکشی مراجعه کننده به درمانگاه های تخصصی و بخش اورژانس بیمارستان های امام حسن (ع)، امام رضا (ع) و امام علی (ع) شهرستان بجنورد، در بهار سال 98 به شیوه سرشماری وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها، پرسشنامه های دشواری در تنظیم هیجان و افکار خودکشی Beck توسط این بیماران تکمیل شد.

    یافته ها

    تعداد 55 مرد و 86 زن در مطالعه شرکت داشتند. میانگین سنی بیماران با افکار خودکشی 5/23 سال بود. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از بین مولفه های دشواری در تنظیم هیجان سه زیرمقیاس دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجان (001/0<P) عدم پذیرش پاسخ های هیجانی (05/0<P) و عدم وضوح هیجانی (01/0<P)، توانسته اند به طور معناداری نمره افکار خودکشی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که راهبردهای تنظیم هیجان، پذیرش پاسخ های هیجانی و وضوح هیجانی می توانند افکار خودکشی را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، تنظیم هیجان، انگاره پردازان خودکشی
  • مرضیه علیوندی وفا، آیت الله فتحی*، سمیرا کلندزن، حسین رستمی صفحات 115-120
    اهداف

    تاب آوری در دو دهه گذشته در حوزه روان شناسی موردتوجه زیادی قرارگرفته است. هدف پژوهش حاضر، پیش بینی میزان تاب آوری مردان معتاد تحت درمان با متادون بر اساس متغیرهای هوش معنوی و هوش عاطفی است.

    مواد و روش ها

    تعداد 50 نفر از مردان معتاد تحت درمان با متادون از 2 مرکز ترک اعتیاد سرپایی در مناطق 18 و 19 تهران در ماه های اسفند تا شهریور سال 98-1397 به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. برای اندازه گیری متغیرها، افراد شرکت کننده مقیاس های تاب آوری، هوش عاطفی و هوش معنوی را تکمیل کردند. برای بررسی قابلیت اعتماد و روایی این مقیاس ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج بیانگر مطلوبیت این مقیاس ها بود. داده ها با نرم افزار SPSS ورژن 22 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی مردان (50 نفر) تحت درمان با متادون 56/32 سال و سابقه مصرف مواد 22/10 سال بود. یافته های پژوهش با استفاده روش رگرسیون گام به گام، حاکی از آن بود که هوش معنوی و ویژگی های فردی ازجمله سن و سابقه مصرف مواد قادر به پیش بینی تاب آوری مردان معتاد تحت درمان با متادون است (05/0>P). هوش عاطفی قادر به پیش بینی تاب آوری مردان معتاد تحت درمان با متادون نیست (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های حاضر، هوش معنوی و ویژگی فردی سن و سابقه مصرف قادر به پیش بینی تاب آوری مردان معتاد تحت درمان با متادون هستند و می توان با تقویت هوش معنوی، تاب آوری افراد معتاد تحت درمان متادون را افزایش داد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش عاطفی، تابآوری، اعتیاد
  • حمیدرضا سعادت اظهر، ناصر صبحی قراملکی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 121-126
    اهداف

    هدف از مطالعه حاضر تعیین نقش صفات شخصیتی در پیش بینی تاب آوری در کارکنان یک واحد نظامی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 217 نفر از کارکنان یک واحد نظامی در شهر تهران، در سال 1398 بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از دو پرسشنامه شخصیتی نیو فرم بلند 240 سوالی و مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون 25 سوالی استفاده گردید.

    یافته ها

    بین مولفه های ویژگی های شخصیتی به صورت تک متغیره با توجه به ضرایب بتای استاندارد بدست آمده، مولفه های خویشتن داری، اعتماد، کم رویی، وظیفه شناسی، اضطراب، معاشرتی بودن، رک گویی، تواضع، نظم و سخت کوشی، بیشترین تاثیر را در پیش بینی متغیر تاب آوری دارند.آز مون فرضیه ها بیان داشت که مولفه های خویشتن داری و اعتماد قادرند بیش از 43 درصد از تغییرات متغیر تاب آوری را پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری

    بر اساس مدلی که در مطالعه حاضر بدست آمد، مولفه های ویژگی های شخصیتی تقریبا در حد بالایی قادر هستند تغییرات متغیر تاب آوری را پیش بینی نمایند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، تاب آوری، نئو
  • مژگان افضلی، فاطمه قائمی*، فریبرز درتاج، فریبرز باقری صفحات 127-132
    اهداف

    میگرن از مهم ترین سردردهای اساسی است که سلامت افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. تجربه درد ناشی از این سردرد حایز اهمیت است و باید مورد درمان و بررسی قرار گیرد. ازاین رو هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی روش های درمانی ذهن آگاهی و تحریک الکتریکی مستقیم مغز (TDCS) بر تجربه درد در زنان دارای میگرن است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر همه زنان مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی مغز و اعصاب غرب تهران بودند که از این جامعه تعداد 45 نفر از افراد دارای میگرن با تشخیص پزشک معالج به عنوان گروه های مطالعه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. همه آن ها قبل از اجرای مداخلات، پرسشنامه تجربه درد را تکمیل کردند. سپس، گروه های آزمایش مداخلات ذهن آگاهی و TDCS را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. درنهایت هر سه گروه، پس آزمون را دریافت نمودند. داده ها با نرم افزار SPSS-19 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    بین سه گروه درمانی ذهن آگاهی، TDCS و گروه کنترل در متغیر تجربه درد و مولفه های آن تفاوت معنی داری وجود داشت (p<0.001). بین گروه ذهن آگاهی با گروه کنترل (723/16) و بین گروه TDCS با گروه کنترل (784/15) تفاوت معناداری (p<0.001) وجود داشت؛ این در حالی است که بین گروه TDCS و گروه ذهن آگاهی در متغیر تجربه درد (039/1) تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که روش های درمانی ذهن آگاهی و TDCS جهت درمان سردردهای میگرنی اثربخش بوده و متخصصان حوزه های روانشناسی و سلامت می توانند از این درمان ها جهت بهبود درمان میگرن بهره ببرند.

    کلیدواژگان: درد، ذهن آگاهی، درمان TDCS، میگرن، زنان
|
  • Ali Khajeamiri, Ali Nadjafi-Semnani* Pages 71-82
    Aims

    The current study aims to evaluate the efficiency of the short-term self and buddy aid training program of the Iranian law enforcement force using Holton’s learning transfer system inventory (LTSI).
    Materials &

    Methods

    This study was designed as mixed-method research. The population of the quantitative part of the study was NAJA employees, 384 of whom were randomly asked to fill the standardized LTSI questionnaire. The qualitative aspect was conducted using a phenomenological approach to evaluate the semi-structured interviews with 11 experts and authorities of NAJA in medicine using purposive sampling until reaching a point of data saturation. The quantitative analysis was performed using the SPSS software, and the qualitative analysis was performed using Heidegger’s phenomenological philosophy.

    Findings

    The quantitative analysis revealed that the transfer of education was most impacted by the organization-related factors (2.80±0.42), followed by education factors (2.76±0.76), and individual factors (2.42±0.50), respectively. In qualitative data analysis, three major axial codings were identified, including issues related to management, decision-making and planning, issues related to the learners and the organization‘s personnel, and issues related to the current educational system and teachers.

    Conclusion

    According to the present results, it seems that the three factors related to relief education, including management and planning, and learners and teachers, can complementarily ensure the effectiveness of education, so it is necessary to consider these factors in the design and implementation of educational programs.

    Keywords: Program Evaluation, Learning transfer, First Aid, Police
  • Azam Saei*, Ali Rahmani, Abbas Ebadi Pages 83-90
    Aims

    Traffic accidents and their resultant deaths are an important health problem in Iran. Among the three factors of human, road, and vehicle in the occurrence of traffic accidents, human factors have the largest share. The drivers’ physical health is one aspect of the human factors. The purpose of this study was to investigate the health of drivers and determine the predictors of high-risk behaviors in the occurrence of traffic accidents in delinquent drivers.

    Materials & Methods

    This is a cross-sectional-analytical study done between the years of 1394 to 1396. This study was conducted on a convenience sample of 360 traffic offenders whose cars had been seized by police. Demographic questionnaires and driverschr('39') health screening questionnaire were used to collect information for this study. After collecting the questionnaires and extracting the raw data, the data obtained from the research were analyzed by SPSS software version 23 using descriptive statistics methods, Pearson correlation method, and regression analysis.

    Findings

    In this study, 360 offending drivers were examined. Of those, 328 were male (91.1%), and 32 were female (8.9%). The principal component analysis method was used to obtain the main factors of driverschr('39') health. Driverschr('39') health was significantly associated with demographic variables (p <0.01). Among the demographic variables, level of education, having driving experience, type of job, income level, type of car, history of accidents in the last three years, and maximum speed within the city had a significant relationship with driverschr('39') health (p <0.01). According to the regression analysis, drivers’ health status was considered a factor affecting the incidence of traffic accidents (p <0/001).

    Conclusion

    Due to the significant relationship between driverschr('39') health and the occurrence of road traffic crashes, these accidents can partly be prevented by improving the health of drivers. Given the importance and sensitivity of driving in the occurrence of road crashes, a more comprehensive physical evaluation before certification of the drivers and periodically after that seems necessary.

    Keywords: Education, Physician-Patient Relations, Iran, Culture, Attitude
  • Mahdi Zareei*, Mohammad Saeid Zare Zardini, Zohre Panahee, Zeinab Borjian Boroujeni, Sorena Darvish, Seyed Saeed Asadi, Zahra Mohammadi, Maryam Sohrabi, Zeinab Tabanejad, Morteza Mesri Pages 91-98
    Aims

    Vitamin D is a fat-soluble steroid hormone that helps maintain healthy bones by absorbing calcium and phosphorus. This study aimed to determine the serum level of vitamin D among police staff and use the evaluated results to decide on the staff health and the effectiveness of organizational control and prevention programs.

    Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed for 12 months from the start of the year 1399 in Tehran in the population of police staff referred to Medical Centers of police. With ethical and scientific issues being considered, blood samples were taken, and serum levels of vitamin D were measured using immunological kits by the ELISA method. Vitamin values less than 10 ng/ml were considered a severe deficiency, 11-30 were insufficient, and more than 30 were sufficient. Data were analyzed by the SPSS software.

    Findings

    From a total of 442 participants, 80% had severe deficiency or insufficient vitamin D levels (18.9% and 61.1%, respectively), and only 20% had adequate vitamin D levels. The largest deficit was observed among the 21- to 30-year-old age group. A significant difference was seen between age groups (P=0.001). In comparing different job types, administrative job positions had the highest frequency of severe deficiency and insufficient amounts of vitamin D, and the operational job positions had the lowest frequency. This difference was statistically significant
    (P =0.02).

    Conclusion

    The results show that the prevalence of vitamin D deficiency is high among police officers in Tehran (80%), which requires better planning, and appropriate and effective decision-making by the organizationchr('39')s health managers to improve employees’ health.

    Keywords: Vitamin D, Police, Skeletal disease, Calcium, Deficiency
  • Faezeh Shekari, Shirin Jalili, Fereshteh Rahmati* Pages 99-106
    Aims

    Extracellular vesicles (EV) are nanoscale vesicles that were previously thought to be secreted into the bloodstream by apoptotic cells. Today, EVs have been demonstrated to be secreted by almost all cells in the body, which contain valuable biomarkers for early diagnosis of a wide variety of diseases, particularly cancers. Efficient separation of EVs encounter challenges due to the presence of proteins and lipoproteins. Hence, the need for a time-saving and non-invasive diagnostic method with the ability to quantify isolated EVs, which is also applicable to resource-limited situations, can be the major necessities to advance EV-based diagnostic studies. The aim of the present study was to provide a relatively rapid and efficient method for isolating EV from blood as an important biological fluid in humans.

    Materials & Methods

    In this case study, with the combination of size exclusion chromatography and ultracentrifuge, EVs were successfully isolated from human blood plasma samples within an hour. To confirm the isolation process according to MISEV guidelines, three tetraspanin membrane proteins CD63, CD81, CD9, and one luminal protein TG101, were evaluated as positive protein markers and connexin protein as a negative marker by Western blot.

    Findings

    The maximum presence of positive markers and the absence of negative markers in F7 to F9 fractions were confirmed. Additionally, their size distribution evaluation was done using the DLS technique with an average diameter in the range of 100 nm. Quantification of the protein content of EVs was also performed by BCA assay.

    Conclusion

    The present study shows that the combination of high-speed centrifugation and size-based chromatography methods is very effective in isolating EV from the blood plasma of individuals

    Keywords: Extracellular vesicles, Isolation, Biomarkers, Size exclusion chromatography
  • Seyed Hamed Sadjadpour, Leila Heydarinasab*, Mohammad Shairi, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 107-114
    Aims

    Suicide is a fundamental cause of premature deaths in the world. Therefore, it is very important to identify predictors of suicide. The aim of the present study was to predict suicidal ideation based on the components of difficulty in emotion regulation in suicide ideators.

    Materials & Methods

    The statistical population of this study was the patients referring to the psychiatric clinics in Imam Reza and Imam Ali hospitals in Bojnourd with suicidal thoughts in the spring of 2019, which, according to the latest report, consisted of 233 people. Using the available sampling method, 141 patients were selected and completed the difficulty in emotion regulation questionnaire and Beckchr('39')s suicidal ideation questionnaire.

    Findings

    In the present study, data were analyzed based on the information from 141 subjects, 55 of whom were male, and 86 were female. The mean age of participants was 23.5 years. The results of regression analysis showed that, among the components of difficulty in emotion regulation, three subscales of limited access to emotion regulation strategies (P<0.001), non-acceptance of emotional responses (P<0.05), and lack of emotional clarity (P<0.01) have been able to predict the suicidal ideation score significantly.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that emotion regulation strategies, acceptance of emotional responses, and emotional clarity can predict suicidal thoughts.

    Keywords: Suicidal Ideation, Emotion Regulation
  • Marzieh Alivandi Vafa, Ayatollah Fathi*, Samira Kalandza, Hossein Rostami Pages 115-120
    Aims

    Resilience has received much attention in the field of psychology over the past two decades. The purpose of this study was to predict the resiliency of methadone-treated addicts based on spiritual intelligence and emotional intelligence variables.

    Materials & Methods

    For this purpose, 50 methadone-treated men from two outpatient addiction treatment centers in districts 18 and 19 of Tehran in March and April 2018-2019 were selected by available sampling. To measure variables, participants completed measures of resilience, emotional intelligence, and spiritual intelligence.

    Findings

    The average age of men (50 people) treated with methadone was 32.56 years and the history of drug use was 10.22. The findings, using step-by-step regression, showed that spiritual intelligence and individual characteristics, including age and history of substance use, were able to predict the resilience of addicted men treated with methadone. > P. Emotional intelligence cannot predict the resilience of addicted men treated with methadone.

    Conclusion

    According to the findings, spiritual intelligence and individual characteristics of age and consumption history are able to predict the resilience of addicted men treated with methadone and can be strengthened by strengthening the spiritual intelligence, resilience of addicted people under treatment with methadone Increased.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Emotional Intelligence, Resilience, Drug Addction
  • Hamidreza Saadat Azhar, Nasser Sobhi Gharamaleki*, Majid Zargham Hajebi Pages 121-126
    Aims

    This study aimed to investigate the role of personality traits in predicting resilience among a military unit’s personnel.

    Materials & Methods

    This is a correlational research study. The research sample consisted of 217 employees of a military unit in Tehran in the year 1398 who were selected by simple random sampling. Two long-form neo-form personality questionnaires of 240 questions and a Connor-Davidson resilience scale of 25 questions were used to measure the research variables. Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis were used to analyze the data.

    Findings

    Among the univariate components of personality traits, according to the obtained standardized beta coefficients, the components of self-control, trust, shyness, conscientiousness, anxiety, sociability, frankness, humility, discipline and hard work are the most important predictors of resilience. The hypothesis test stated that self-control and trust components could predict more than 43% of changes in the resilience variable.

    Conclusion

    Based on the model obtained, the components of personality traits can highly predict changes in the resilience variable.

    Keywords: Personality Traits, Resilience, Neo
  • Mozghan Afzali, Fatemeh Ghaemi*, Fariborz Dortaj, Fariborz Bagheri Pages 127-132
    Aims

    Migraines are among the most important major headaches that affect peoplechr('39')s health. The experience of pain caused by this type of headache is important and should be treated and evaluated. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of mindfulness and transcranial direct current stimulation (TDCS) therapies on the pain experience of migraine in women.

    Materials & Methods

    The present study was applied and quasi-experimental utilizing a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the present study consisted of all women referring to the specialized neurology clinics west of Tehran. From this population, 45 people with migraines were selected as the study groups by the treating physicians using purposeful sampling. All of them had completed the pain experience questionnaire before the interventions. The experimental groups then received mindfulness and TDCS interventions, and the control group did not receive any intervention. Eventually, all three groups received the post-test. After collecting the data, they were analyzed using multivariate analysis of covariance with SPSS V19 software.

    Findings

    The results showed a significant difference between the three groups of mindfulness therapy, TDCS, and control group for the variable of pain experience and its components. This difference was significant at the level of p<0.001. There was a significant difference between the mindfulness and control groups (16.723) and between the TDCS and control groups (15.784). However, there was no significant difference between the TDCS group and the mindfulness group for the pain experience variable. (1.039).

    Conclusion

    Therefore, the results showed that mindfulness and TDCS treatment methods are effective for treating migraine headaches, and specialists in the fields of psychology and health can use these treatment methods to improve migraine treatment.

    Keywords: Pain, Mindfulness, TDCS, Migraine, Women